Potraviny s probiotickými kulturami

Actimel

Obsahuje 2 tradiční jogurtové kultury:

  • Lactobacillus bulgaricus
  • Streptococcus thermophilus

Navíc zastoupena kultura:

  • L. casei Defensis

V jedné lahvičce Actimelu se nachází 10 miliard těchto kultur.

Běžné jogurty

Obsahují:

  • Lactobacillus bulgaricus
  • Streptococcus thermophilus

V současné době se přidávají bifidobakterie nebo laktobacily.

Množství a druh mikroorganismů obsažené v mléčných výrobcích vymezuje Vyhláška č. 77/2003 Sb.(57):

Druh výrobku

Použité mikroorganismy

Mléčná mikroflóra

Acidofilní mléko

Lactobacillus acidopohillus a další mezofilní, příp. Termofilní kultury bakterií mléčného kvašení

106

Jogurty

Prosymbiotická směs Streptococcus salivarius subsp. termophilusLactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus

107

Kefír

Zákys připravený z kefírových zrn, jehož mikroflóra se skládá z kvasinek zkvašujících laktózu Kluyveromyces marxanus a i nezkvašující laktózu Sacharomyces unisporus, Sacharomyces unisporus, Sacharomyces exignus a dále Leuconostoc, LactococcusAerobacter

Bakterie mléčeného kvašení 106 a kvasinky 104

„Těmto výrobkům jsou připisovány nejvýraznější pozitivní účinky na lidský organismus. Je však třeba vzít v úvahu, že počet těchto mikroorganismů se může v průběhu skladování snižovat, když jsou například nesprávně uloženy.“ Mnohé zahraniční spotřebitelské testy prokázaly, že množství těchto mikroorganismů je ke konci záruční doby nízké.

Jogurty obsahují živé bakterie. Preventivně pro podporu trávení lze užívat, ale při zhoršení (např. nemoc, antibiotika…) lze užívat dál, ale není dostatečný účinek. Zároveň s blížícím se datem spotřeby, je obsah bakterií velmi snížen z původních hodnot.